[ BEZÁR ]

Hírek
Művelődési ház (IKSZT)
Dokumentumok
Halimba
Önkormányzat
Civil szervezetek
Intézmények
Vállalkozók
Galéria
Közérdekű adatok
Kapcsolat
Csatornázás
Halimbai hírek
Gyógynövény Tankert
Települési Értéktár
Pályázatok

Civil szervezetek

Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület - EJHA

Az EJHA (Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület) 2005. augusztus 23-án 25 lelkes, helyi lakos alapításával alakult.
Céljainkat eddigi működésünk során is már sikeresen megvalósítottuk: Halimba község területén a kulturális élet támogatása, fellendítése, a lakosság, főként a fiatal felnőttek és az ifjúság önszerveződésének és a helyi társadalmi életben való aktív részvételének segítése, érdekeinek képviselete, öntevékenység és a közösségi élet kibontakoztatása. A helyi környezet-és természetvédelem segítése. Kulturális örökségünk, bányászati hagyományok, műemlékeink védelme, népszerűsítése, a halimbai gyógynövénykultúra újjáélesztése és ápolása. A „szelíd” turizmus támogatása.
Feladatunk: A megfogalmazott célokkal összefüggő rendezvények, akciók szervezése. A lakosság – kiemelten a fiatal felnőttek, és az ifjúság – bevonása az egyesület mindennapi életébe, tevékenységébe.

Megalakulásunk óta egészen 2015-ig megszerveztük és lebonyolítottuk településünkön a szelektív hulladékgyűjtést. Minden hónap 20-án körbejártuk az iskolás gyerekek segítségével a falut és összegyűjtöttük a lakók által kapura akasztott műanyag flakonokat és alumínium italos-dobozokat. A hulladékgyűjtésből befolyt összegből a Művelődési Ház udvarán játszóteret építettünk.
A falu aktív polgáraival és az önkormányzattal együtt megálmodtuk és lépésenként meg is valósítottuk a Malomvölgy pihenőparkot, amely alig 1 km-re található a falu központjától. Terveztünk ide játszóteret, színpadot, focipályát, sütő- és főzőhelyet, esőbeállót, petang- pályát, parkolót.
Szintén önkéntes munkával felújítottunk egy régi bányavonatot, ami megtekinthető a Polgármesteri Hivatal udvarán.

Egyesületünk éves programjába beletartozik: gyalogtúrák, kirándulások, színházlátogatások szervezése, ruhagyűjtési –és osztási akciók lebonyolítása, közösségi rendezvényeken való részvétel: közös főzés, KRESZ pálya felügyelet, Karácsonyi Hangverseny, Jótékonysági nap (Halimbai templom felújításáért) megszervezése, fórumokon való részvétel, közös névnapozás tartása, pályázatírás.

Egyesületünk bejegyzett civil szervezet, több sikeres pályázatot nyertünk, illetve több pályázat lebonyolításában közreműködtünk:
• „Medical herbs and playgrounds in Halimba” – Gyöngynövények és játszótér Halimbán (nemzetközi ifjúsági cseretábor)
• „Értékek iskolája Halimbán”
• Leader pályázatok
• EFOP-1.5.2-16-2017-00007 „Humán közszolgáltatások fejlesztése Ajka térségben”Az Egyesület minden hónap első vasárnapján tartja összejöveteleit a Művelődési Házban, vagy egyesületi tagnál.
Elérhetőségek: Csipszer András elnök 06-20/941-9834
ejhaegyesulet@freemail.huKépek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
HalimbaKISMAMA KLUB

A Kismama Klubba jelentkező családoknak 2018-ban havonta egy alkalommal szerveztünk programot.
A résztvevők száma hasonló volt, mint az előző években és a családok rendszeresen eljöttek a meghirdetett összejövetelekre. 13 család járt hozzánk, összesen 21 kisgyermekkel. Közülük 1 család lakik Szőcön, 4 pedig Ajka-Padragkúton.
Az első alkalommal felmértük a jelentkezők igényeit. A családok a kötetlen együttlét mellett a kötött programokat, előadásokat is igényelték. Így több alkalommal szerveztünk előadást is. Ezek témája volt:
• Szalóki Andrea /az ajkai Nevelési Tanácsadó logopédusa/ előadása a kisgyermekek beszédfejlődéséről,
• az Ajkai Mentőszolgálat mentőtisztjének bemutatója „Elsősegélynyújtás kisgyermekkorban” címmel,
• Védőnő előadása „Oltásokról, fogápolásról” címmel,
• Óvónő előadása „Befogadás az óvodában” címmel,
• Egészséges ételek elkészítésének módjáról kaphattak a szülők tájékoztatást, kóstolóval egybekötött összejövetelünkön,
• Gyermeknapi rendezvényünkön is szeretettel vártuk a Klub tagjait, gumilabdával ajándékoztunk meg minden gyermeket,
• Ringató foglalkozást szerveztünk Németh Noémi szakember segítségével,
• Mikulás ajándékkal is kedveskedtünk a kicsiknek.


Képek

Halimba
Halimba
Halimba„Bakonyszéli vadvirágok” kertbarát kör

A „Bakonyszéli vadvirágok” kertbarát kör

I. Megalakulás, tevékenység, tagok
2020. január 14-én volt 4 éve, hogy a helyi Kertbarát kör megalakult. A szerveződés ötletét a 2015. évi „Magyarország legszebb konyhakertjei” c. országos verseny hozta, melyen Halimba 12 résztvevővel indult. A fenti verseny 2012-től kezdődően a konyhakerti kertészkedést népszerűsíti, melyen településünk először 2015-ben vett részt.
A megalakulással a célunk az volt, hogy olyan szervezetet hozzunk létre, ahol az érdeklődés középpontjában a kertészkedés, kertművelés áll. A havonkénti egyszeri találkozón így az éppen aktuális kertészeti munkák köré csoportosítjuk mondandónkat, melyet mindig egy előadás és/vagy gyakorlati bemutató színesít. Ezen foglalkozásokat a kora tavaszi és késő őszi hónapokban, zárt helyen tartjuk, melynek a helyi Művelődési Ház biztosít helyszínt délutánonként du. 4 és 6 óra között. A kellemes késő tavaszi, nyári és kora őszi hónapokban viszont kültéri helyszíneken tartjuk foglalkozásainkat. Ezek többnyire a helyi Gyógynövényes kertben (továbbiakban: Emlékház) vagy a tagok kertjeiben zajlanak.
2018. évtől kezdődően a klub életében némi változás következett be: mindenekelőtt nevet választottunk, bevezetettük a rendszeres havi tagdíjat és több gyakorlatias foglakozás mellett döntöttünk. Előtérbe kerültek az éves szakmai kirándulások és igyekeztünk egy-egy vendégelőadónak köszönhetően távolabbról tekinteni a kertészkedésre. Így főztünk szappant gyógynövényekből, készítettünk sajtot fűszernövényekből, hallgattunk előadást a madarakról, és sok hasznos információt a Bach virágterápiáról.
Elmondható, hogy a színesebb és változatosabb előadásoknak, szakmai kirándulásoknak köszönhetően a klub létszáma évről-évre folyamatosan bővül. Többségükben halimbai lakosok, de a környékbeli településekről (Szőc, Ajka-Padragkút, Ajka) is számolhatunk rendszeres résztvevőkkel.
Az utóbbi években nemcsak a létszám növekedését lehet megfigyelni, de a szokásos havi egyszeri alkalmakat további találkozók, többnyire gyakorlati foglalkozások kísérik. Ugyanakkor, mint már támogatott civil szervezetként egyre több nyilvános rendezvényen veszünk részt többek között 2019-ben jelen voltunk a kora tavaszi Családi Egészségnapon, a kora őszi Bringafesztiválon és a decemberi Karácsonyi vásáron is.
Ugyanakkor más helyi civil szervezettel is igyekszünk kapcsolatot kiépíteni, melyet elsősorban az erősít, hogy tagjaink közül sokan a helyi „Kortalanok” nyugdíjas klub valamint a 2019-ben alakult „Fürge ujjak, szorgos kezek” kézműves klub tagjai is. A közös „munkakapcsolat” részeként az előbbi klub tagjaival szerveztük májusi közös kirándulásunkat, továbbá közösen álltunk a bogrács mellé a szeptemberi Bringafesztivál kapcsán. Ezen kapcsolatot a 2020-as évben tovább kívánjuk erősíteni, mely nemcsak kiváló alkalom a csapatépítésre, a klubok tevékenységének kölcsönös megismerésére, de lehetőséget ad a Kertbarát kör taglétszámának bővülésére is.

II. 2020. évre ütemezett tervek
Továbbra is fontosnak véljük az elméletek mellett a gyakorlati foglalkozások megtartását, ahol a kertészeti munkavégzés során a tudás könnyebben elsajátítható. Ennek kapcsán a kora tavaszi hónapban a termeszthető és gyűjthető gombák kerülnének a fókuszba. A témát gyakorlati foglalkozás is követné szakavatott gombaszakértő segítségével, környékbeli gombászás alkalmával.
Tapasztalatszerzés reményében más – környékbeli – kertbarát körrel való kapcsolatfelvételt is tervezünk. Jó lehetőségnek kínálkozhat az ajkai (bódéi) Bolgár kert kertművelői, akikkel akár palántabörze vagy más szabadtéri rendezvény kapcsán találkozhatnánk.
2020-ra is tervezünk szakmai kirándulást, a 2019-es évhez hasonlóan évi két alkalommal. A májusra tervezett első kirándulást – a tavalyi évhez hasonlóan – a helyi „Kortalanok” nyugdíjas klubbal közösen szervezzük, míg nyáron vagy kora ősszel a klub önállóan kelne útra. Ennek kapcsán olyan települést keresnénk fel, ahol számos és lehetőleg különböző típusú, kertészkedéssel kapcsolatos helyszín tekinthető meg tanulás és kikapcsolódás végett.
Terveink szerint a „Magyarország legszebb konyhakertje” c. országos verseny helyi népszerűsítését is terveznénk elsősorban klubunkon belül, de reklámoznánk a helyi lakosok, más civil szervezetek tagjai között is. Mivel a 2019-es évben – elsősorban jelentkezők hiányában – a település nem vett részt a versenyen, ezért a verseny helyi szinten való újragondolása szükségeltetik.

III. Elérhetőség, kapcsolat
A „Bakonyszéli vadvirágok” kertbarát kör vezetője: Imre Zsuzsanna
Telefonszám: +36 20 229 6146
e-mail cím: gyogynovenyeskert@gmail.com
facebook oldal: https://www.facebook.com/Bakony-széli-vadvirágok-kertbarátok-köreKépek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba2019 év tematikája, találkozói - (45 KByte)

Ingyenes program .doc, és .xls fájlokhoz
Ingyenes program .pdf fájlokhoz

BABA-MAMA KLUB

2016. január 14-én alakult Baba-mama klub 3 éves korig várja a falu legkisebb polgárait és szüleiket egy kötetlen, tapasztalat átadó, a gyereknevelés csínját-bínját megvitató beszélgetésre. A foglalkozások alkalmával a gyerekek számára játékok állnak rendelkezésre. A Baba-mama klub keretében minden évben megrendezésre kerül az Anyatejes világnap, ahol előadásokkal, hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.
A Baba-mama klub foglalkozásainak a helyi Művelődési Ház ad otthont, minden hónap 3. csütörtökén 10.00-12.00-ig
Foglalkozásvezető: Szalai Katalin védőnő


Képek

Halimba
Halimba
HalimbaHALIMBAI KÓRUS


A 2017. októberében először főleg óvónőkből, de később helyi lakosokkal kibővült kórus hiánypótló szerepet betöltve alakult. Repertoárjukban dallamos, könnyű magyar, külföldi, korabeli és régebbi zeneszerzők, klasszikusok világi, egyházi művei is szerepelnek.
Kórusvezető: Grőberné Adorján Renáta
Céljuk, hogy éneklésükkel örömet szerezzenek, valamint a karéneklés értékes közösségi hagyományainak fenntartása.
Az énekkar megalakulása óta minden évben a falu jelentősebb rendezvényein fellépnek: pl. Nagyboldogasszony napi búcsú és falunap, Karácsonyi Hangverseny.
A próbákat minden kedden 17 órától a helyi Művelődési Házban tarják.


Képek

Halimba
HalimbaHalimba Község Polgárőr Egyesülete

Halimba Község Polgárőr Egyesülete 1995-ben alakult. Elnöke: Dél Károly, helyettese: Sárfi Ákos. Egyesületünk azért jött létre, hogy falunkban bűnmegelőzés céljából segítsük a rendőrség munkáját és a rendezvény szervezések alkalmával biztosítsuk a helyszíneket, útlezárásokat. Jelenleg 12 fővel munkálkodunk, csoportunk tagjai nyugdíjasok és aktív női illetve férfi dolgozók, akik szabadidejükben, önként vállalják a járőrözést. Hetente több alkalommal nappal teljesítünk szolgálatot, illetve éjszakánként is 2 alkalommal, 2-3 fővel 5 órát járőrözünk községünkben. 2019-ban egyesületünk 1174 órát töltött járőrözéssel, rendőrrel pedig 6 órát töltöttünk szolgálatban. A halimbai Intézményekkel törekszünk a szoros együttműködés kialakítására és lehetőségeinkhez mérten próbálunk a felkéréseknek eleget tenni. Májusban az országos kerékpárverseny Halimba részéről történő útlezárásit 6 fővel biztosítottuk. A halimbai üveggyár 2 napos Nyílt napján 3 fővel vettük részt. Szeptemberben a Bringa Fesztivált 4 fővel biztosítottuk. Mindenszentekkor 4 napon keresztül 8 fővel a temetőt felügyeltük.
2020-as terveink megegyeznek eddigi célkitűzéseinkkel: a falu által szervezett programokon aktívan segíteni, a tavalyi évhez képest még több időt járőrözéssel tölteni, a többi civil szervezettel karöltve községünkben az összetartást erősíteni.

Szeretnénk, ha létszámunk bővülne, ezért új tagok jelentkezését várjuk az alábbi elérhetőségen: delkaroly@freemail.hu.
Ezenkívül várjuk közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeiket!

Segítsenek, hogy egy kis figyelemmel vigyázhassunk szomszédainkra, rokonainkra, barátainkra!

Dél Károly

8452 Halimba, Petőfi S. u. 16 E-mail: halimba [ kukac ] vazsonykom.hu